Informatie

Het examen

Bij onze autorijschool kun je, in overleg met je instructeur, zelf je ideale tijdstip van afrijden bepalen. Het voordeel hiervan is dat het lesprogramma en de examendatum goed op elkaar kunnen worden afgestemd. Bovendien weet je als leerling ruim van tevoren wanneer je examen moet doen. Er kan rekening worden gehouden met de dagen waarop je geen examen kunt doen, bijvoorbeeld door schoolexamens of vakantie.

Meenemen naar het examen


 • De oproepkaart
 • Een geldig theoriecertificaaat, dat je hebt gekregen nadat je geslaagd was voor het theorie-examen
 • Een wettelijk toegestaan, geldig legitimatiebewijs
 • Het ingevulde formulier zelfreflectie
 • Het adviesformulier dat je hebt gekregen na de tussentijdse toets (dit is vooral belangrijk als je vrijstelling hebt gekregen voor het onderdeel bijzondere verrichtingen)

Voorbereiden op het examen


Vraag je instructeur om mee te rijden en bij het eindgesprek aanwezig te zijn.Veel leerlingen zakken op het onderdeel "kijken". Let daar extra goed op en bespreek dit vooraf met je instructeur tijdens de rijles. Kijken is een belangrijk onderdeel van de rijles.Neem de theorie nog eens door, tenslotte was je theorieles en het theorie-examen alweer een tijdje geleden. Het kan ook geen kwaad om een theorie-examen te oefenen.

Gang van zaken


Het praktijkexamen voor de personenauto duurt 55 minuten. In het examencentrum maak je eerst kennis met de examinator. Deze legt uit hoe het examen verloopt. Daarna volgt op de parkeerplaats een ogentest, waarbij je het kenteken van een stilstaande auto moet kunnen lezen op een afstand van ongeveer 25 meter. Vervolgens vraagt de examinator je een aantal voorbereidings- en controlehandelingen uit te voeren aan de examenauto. Dan begint de rit.

De examinator van het CBR let onder andere op:


 • Hoe goed je de auto beheerst
 • Of je goed kijkt
 • Rekening houdt met andere verkeersdeelnemers
 • Of je voorrang verleent
 • Het in- en uitvoegen
 • Je gedrag op kruispunten
 • Enkele bijzondere verrichtingen (dit wordt overgeslagen als je een vrijstelling hebt verdiend met een tussentijdse toets)

Je krijgt tijdens het examen alle gelegenheid te laten zien wat je kunt. Helemaal foutloos hoeft niet, het gaat om het totaalbeeld. Belangrijk is hoe je reageert op het overige verkeer en of je de situatie meester bent. Kortom, de examinator bekijkt of je voldoende in huis hebt om veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen. Als je tijdens de tussentijdse toets een vrijstelling hebt verdiend voor de bijzondere verrichtingen, dan wordt dit onderdeel overgeslagen. Nog een praktische tip: natuurlijk ben je zenuwachtig tijdens het examen. De examinator van het CBR houdt daar rekening mee. Soms begint de examinator met de meerijdende rijinstructeur een ontspannen praatje over koetjes en kalfjes en opeens betrekt hij jou daarbij. Misschien ben je dan te nerveus om rustig mee te praten. Schaam je niet om gewoon te zeggen: "Ik heb niet meegeluisterd, want ik moest op het verkeer letten.

Caravantraining

Bij onze autorijschool kun je, in overleg met je instructeur, zelf je ideale tijdstip van afrijden bepalen. Het voordeel hiervan is dat het lesprogramma en de examendatum goed op elkaar kunnen worden afgestemd. Bovendien weet je als leerling ruim van tevoren wanneer je examen moet doen. Er kan rekening worden gehouden met de dagen waarop je geen examen kunt doen, bijvoorbeeld door schoolexamens of vakantie.

Rijvaardigheid verbeteren met caravantraining


Het is niet iedereen gegeven om zonder wat extra oefening de autocaravancombinatie moeiteloos te manoeuvreren. Op de camping aangekomen moet de combinatie vaak tussen slagbomen door en via smalle paadjes naar de kampeerplek worden gedirigeerd. Eenmaal bij de kampeerplek aangekomen moet de caravan op de gewenste plaats worden gezet. Als er dan geen helpende hand aanwezig is, of als u het liever op eigen kracht wilt doen en de luxe van een caravanmover ontbreekt, dan staat u er alleen voor. Door het steeds zwaarder worden van de caravan kunt u deze soms nog nauwelijks met de hand verplaatsen. Op zo'n moment is de vaardigheid om met een caravan aan de haak te kunnen manoeuvreren erg handig. Maar ook in situaties waarbij u tijdens de vakantiereis in dat kleine dorpje net even de verkeerde afslag neemt, hierbij een tegenligger tegen komt, en zo gedwongen wordt om met de caravan achteruit te rijden. Enige handigheid in manoevreren is dan natuurlijk een uitkomst.

Soorten caravantraining


Binnen onze verkeersschool worden verschillende soorten trainingen aangeboden, welke zijn zo ingericht dat in een korte tijd belangrijke vaardigheden kunnen worden opgedaan. Deze trainingen bestaan uit één of meerdere dagdelen en zijn vrij intensief. Omdat niet elke caravanrijder over dezelfde vaardigheden beschikt -er zijn immers beginnende en meer ervaren caravanners- wordt maatwerk aangeboden in de vorm van diverse trainingen.

Zo zal een aankomende of beginnende caravanner behoefte hebben aan uitleg in basisvaardigheden, zowel in theorie als in praktijk. De meer ervaren caravanrijder kan zijn zelfvertrouwen vergroten door bepaalde rijvaardigheden te oefenen zoals het achteruit links en rechts inparkeren, het rijden op de juiste toerentallen, het inhalen, het anticiperen op onoverzichtelijke verkeerssituaties, het wegrijden op hellingen, etc.

Theoriecursus

Een goede rijopleiding begint bij de theorie. Als u met goed gevolg een theorie-examen heeft afgelegd ontvangt u een theoriecertificaat dat 1 jaar geldig blijft. Alleen wanneer u in het bezit bent van een theoriecertificaat kunt u een Tussen Tijdse Toets (T.T.T.) en praktijkexamen afleggen. Meldt u dus tijdig aan voor een theoriecursus, zodat uw aanvraag voor een Tussentijdse Toets en/of praktijkexamen niet onnodig opgehouden wordt.

Bezit jij een ijzeren discipline?


Koop dan de theorie inlog code bij de rijschool. Begin aan de studie en maak zelf een afspraak voor het theorie-examen bij het CBR.

Géén ijzeren discipline?


Ga de theoriecursus volgen, de kans om in 1 keer te slagen wordt dan 90%. Onze rijschool verzorgt een vlotte theorieopleiding op maat. De cursus wordt gegeven als dagopleiding.

Privé theorieles?


Het kan voorkomen dat je ondanks zelfstudie óf klassikaal theorieles volgen, sommige onderwerpen toch niet helemaal snapt, of onder de knie krijgt. Een of meerdere privé theorielessen kunnen je hierbij helpen. In deze lessen worden dan de voor jou moeilijkste onderdelen nogmaals behandeld en zo duidelijk mogelijk uitgelegd. Ook voor de mensen die wel Nederlands spreken, maar de taal nog niet zo goed beheersen dat ze de "vaktechnische taal" snappen kan een privé theoriecursus erg prettig zijn. Je kunt deze privé lessen al volgen op de rijschool voor 25 euro per les van 1 uur. Het grote voordeel daarvan is dat álle benodigde lesmaterialen aanwezig zijn.

Voorwaarde theorie-examen auto


Om het aantal ongevallen onder beginnende bestuurders terug te dringen, wordt er sinds 1 maart 2009 ook in het theorie-examen voor de personenauto aandacht besteed aan gevaarherkenning. In samenwerking met de SWOV (Stichting Westenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) zijn vragen ontwikkeld die toetsen of je gevaren in het verkeer herkent.

Het theorie-examen voor de auto bestaat sinds 1 maart 2009 uit drie onderdelen:

 • Een onderdeel over gevaarherkenning (25 vragen)
 • Een onderdeel over verkeersregels (30 vragen)
 • Een onderdeel over verkeersinzicht (10 vragen)